Veel GPS Trackers werken op basis van een abonnement. Dat lijkt al snel duurder en ingewikkelder, maar is dat ook echt zo? Op onze website kun je GPS trackers zonder abonnement vergelijken. Ook hebben we de kosten van een abonnement voor je inzichtelijk gemaakt. Deze zijn opgenomen in de specificaties. Hieruit blijkt dat abonnementen soms helemaal niet duurder zijn. In deze blog vergelijken we de kosten tussen GPS tracker met en zonder abonnement.

Soort GPS tracker

Het is goed om te vermelden dat niet alle GPS trackers gebonden zijn aan gebruikskosten. Er zijn bijvoorbeeld GPS dataloggers, waarbij de locatie alleen opgeslagen wordt en niet opvraagbaar is. Of bluetooth GPS trackers waarbij de locatie alleen gedeeld kan worden als de tracker binnen het bereik van bluetooth is. Deze GPS trackers hebben weliswaar geen gebruikskosten, maar de functionaliteiten zijn ook beperkter. Zo is de locatie niet op elke plaats opvraagbaar.

GPS trackers met gebruikskosten zijn trackers waarbij de locatie realtime gedeeld wordt of GPS trackers waarbij de locatie via sms op te vragen is. De kosten zitten hem niet in het registreren van de locatie, maar in het delen ervan.

Lees ook: Blog ‘Soorten GPS Trackers’

GPS Tracker zonder abonnement

Bij GPS trackers met realtime- en sms tracking zonder abonnement is een simkaart nodig om de locatie te delen. Hoewel je voor deze GPS trackers geen abonnement hoeft af te sluiten, betaal je wel kosten voor het gebruik van de simkaart. Dit kan een prepaid simkaart zijn of met abonnement. Voor een GPS tracker met sms tracking betaal je per keer dat de locatie wordt gedeeld een sms.

Het delen van een locatie bij een realtime tracker kost internetdata: ongeveer 1 kB per keer. Per maand verbruikt een GPS tracker die je iedere dag 12 uur gebruikt en waarbij iedere 60 seconden de locatie wordt gedeeld ongeveer 20 MB aan data. Afhankelijk van je provider, betaal je bij een prepaid simkaart ongeveer 10 tot 90 cent per MB. Dit komt maandelijks neer op €2,- tot €18,- per maand. Met ingang van juni 2017 betaal je in alle EU landen hetzelfde.

Uitgelicht: Vergelijk hier alle GPS trackers zonder abonnement

Kosten abonnement

De kosten van een abonnement varieert van ongeveer €3,- tot €20,- per maand. Veel aanbieders hanteren een vorm van prepaid abonnement. Je koopt dan een maand of langer data en als die tijd verstreken is kun je de tracker niet meer gebruiken. Dit is handig, omdat je niet vast zit aan een abonnement die je op hoeft te zeggen. Voordeel van een abonnement is dat je de tracker onbeperkt kunt gebruiken.

Uitgelicht: Vergelijk hier alle GPS trackers met abonnement

Conclusie

Het is vooral afhankelijk op welke manier je je GPS tracker gebruikt welke gebruikskosten voordeliger zijn. Gebruik je een realtime tracker om elk moment van de dag je auto, huisdier of kind te volgen? Dan kan een abonnement goedkoper zijn. Gebruik je de GPS tracker alleen als anti-diefstal of alleen op vakantie voor de kinderen? Dan zal een GPS tracker in combinatie met een prepaid simkaart goedkoper zijn.

Is een GPS tracker met abonnement duurder?
4.5 uit 6 stemmen